Въпросителен знак цопва във вода.Слагам началото на нова рубрика (девета подред). Нарекох я просто “Въпроси”. Ще излиза веднъж седмично – в събота. Ще публикувам всякакви въпроси, които занимават съзнанието ми и на които търся отговор/и. Над някои от тях вече размишлявам от толкова време, че съм натрупал какви ли не мнения и гледни точки. Други са ми хрумнали току-що. Някои ще доведат до по-големи публикации, а други ще останат сигурно да висят в изолация. Във всички случаи обаче ги задавам, защото действително търся отговори. Така че ще бъда благодарен за всякакви коментари, гледни точки, контра-въпроси и т.н.

Реших да създам тази рубрика, защото през годините все повече се убеждавам във важността на добре формулирания въпрос. А и на не толкова добре формулирания. Всъщност, как би могъл да разбереш дали въпросът ти е повече или по-малко добре формулиран, ако не го зададеш първо? Въпросите са онова, което държи съзнанието ни будно. Те ни пречат да се поддадем на илюзията, че всичко вече е познато и ясно, така че светът е едно отегчително място. Въпросите са и инструмент, който ни държи смирени. Само онзи, който пита, знае, че нищо не знае.

И колкото по-шантави са въпросите, толкова по-добре. Защото чудатите въпроси ни карат да излезем извън коловозите на мисълта и да погледнем от различни гледни точки. А светът е твърде богат и обширен, че да може да бъде обхванат от единствената гледна точка на който и да било човек.

Целта ми е да развивам собственото си мислене. А ако по пътя тези въпроси и дискусии се окажат полезни и за вас, толкова по-добре.


Вижте всички публикации от тази рубрика!