За мен

Фотография на Андрей НеделчевНевъзможно е една личност или живот да бъдат адекватно представени само на една страница. От друга страна, малцина се интересуват да познават даден човек колкото е възможно по-изчерпателно, а те обикновено нямат нужда от интернет за това… 🙂 Все пак, ако желаете да научите повече за мен, може да започнете от тук.

Роден съм в края на 1977 г. в София. За разлика от множеството българи, моето семейство е второ (а от страна на родителите на дядо ми по майчина линия и трето) поколение протестанти. Този факт отрано ме привикна към идеята, че съм различен от мнозинството. Направи ме и особено чувствителен към специфичната динамика във всеки вид малцинствени общества. Научих се да ценя свободата във всяко отношение и не мога да понасям ограничаването ѝ. Освен всичко друго, семейната ми среда ме подтикна да премисля огромна част от своите вярвания и допълнително подсили естествената ми подозрителност към всякакви идеи, които се снасят наготово и приемат за даденост.

Завърших английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, но ми трябваха единадесет години, за да взема бакалавърската си диплома. През това време изчетох какви ли не книги и се образовах по какви ли не теми, но трудно преодолявах страховете си от евентуален провал, че да се явя на изпит. В юношеските и младежките си години работих като преводач на свободна практика (повече от 12 години). Междувременно участвах в редакции на “християнски” издания, през 2003-2005 г. отговарях за образователните програми на Християнската младежка баптистка организация, а през 2003 г. станах един от съучредителите (и член на управителния съвет до 2009 г.) на Сдружение ХАРТА – българска организация, която има за цел да представя по интелигентен и убедителен начин християнския светоглед. Между 2006 и 2008 г. работих като управител на проекти в частна фирма за събитиен мениджмънт.

През юни 2008 г. се присъединих към европейския екип на Crown Financial Ministries като програмен директор, а от февруари 2012 г. до април 2016 г. бях директор на европейския офис на организацията. Тъкмо тогава изиграх ключовата роля за внедряването сред партньорите ни в Европа на инструмента за кариерно ориентиране Career Direct®, организирах обучението и сертифицирането на първите десетима консултанти на континента, и координирах проекта по превеждането и одобряването на версиите на Career Direct® на осем от европейските езици. От 2010 г. съм сертифициран Career Direct® консултант и в практиката си съм консултирал над 100 клиенти от повече от десет държави, като междувременно съм помогнал на стотици други чрез индивидуални разговори, работилници и обучения.

Междувременно основах собствена фирма, Хайро ЕООД, с основна дейност кариерно и бизнес консултиране. През 2015 г. поставих началото на онлайн книжарница „Хайро“, а паралелно с това основах Център „Хайро“ – организация с идеална цел, чиято визия е възцаряването на култура, в която любовта към знанието се поощрява, а търсенията на всеки се посрещат с откритост и желание за обсъждане.

През август 2016 г. направих радикална промяна в професионалната си кариера и станах част от търговския екип на Intelligent Systems, българска корпорация, която през 2016 г. беше сред шестдесетте най-големи партньора в бизнес продуктовата линия Microsoft Dynamics в света. Имам MCP (Microsoft Certified Professional) сертификат с експертиза по Microsoft Dynamics CRM. От май 2017 г. работя като CRM консултант в софийския офис на компанията.

Още от юношеските си години се интересувам задълбочено от християнска апологетика и богословие. Участвал съм в извънкласни специализации по апологетика и богословие в Wheaton College, САЩ, и в The Zacharias Trust, Оксфорд, Великобритания. През 2008 г. завърших програмата EQUIP на Джон Максуел за обучение на млади лидери в България и се ползвах от едноседмично “менторство” за млади лидери с академични интереси, организирано от European Leadership Forum в Кеймбридж, Великобритания. Все се срещат хора, които смятат, че мога да им кажа нещо, което биха искали да знаят, така че ме канят да изнасям лекции или да проповядвам. Покрай работата си досега съм правил това в повече от 15 държави в Европа и Близкия изток.

Обичам да стигам до дъното на идеите и ми доставя истинско удоволствие да се ровя из всякакви писания, а после да обяснявам на ясен и разбираем език онова, което иначе звучи така сложно. Обичам да чета книги и ги намирам за чудесен “прозорец към света”. Най-добре мисля когато говоря или пиша.

Освен това обичам да пея и да подрънквам на китара и пиано. Юношеската ми мечта беше да бъда рок музикант и все още не съм изоставил идеята, че един ден може да имаме група с брат ми и синовете ми.

Заедно със съпругата си, Катрин, и двамата ни сина, Филип и Виктор, живеем в София.

Снимка в пълен размер може да свалите от тук.

 

ЖИТЕЙСКИ ДЕВИЗ

Мисли надалеч, започвай с малко, гради надълбоко.

(Доколкото ми е известно, тази мисъл е формулирана първоначално от Едмънд Чен, пастор в Сингапур.)