ВЪПРОСИ

Този път един небогословски въпрос.

След две седмици предстоят поредните избори за народни представители в България. Въпреки продължителните протести миналата година и необичайното активизиране на значителен брой българи, които сякаш едва сега осъзнаха, че политическото мислене и говорене имат огромно значение, на пръв поглед политическата картина не изглежда много променена. Наблюдава се известна смяна на лица и поколения, но политическите послания звучат клиширано, а цинизмът завладява дори мнозина от протестиращите. Сякаш повече от друг път изборът на гласуващите ще бъде не толкова емоционален, колкото прагматичен.

Сред тази картина се откроява активността на много млади протестанти, които не само, че бяха в челните редици на протеста, но сега дръзват да се включат в партийната политика. По-конкретно, в листите на Реформаторски блок присъстват трима, които се отъждествяват като протестанти/евангелисти:

Доколкото ми е известно те са единствените представители на протестантската общност, които се явяват като кандидати за народни представители в предстоящите избори. Вече се чуха призиви, че съответната общност трябва да гласува за тях дори и само по тази причина.

Как мислите? Заслужава ли си да гласувате за тези именно протестанти? Има ли смисъл изобщо да гласувате за които и да било протестанти, които биха се кандидатирали за народни представители? Дали принадлежността към протестантската общност е предимство за вас или по-скоро пречка? Виждате ли необходимост от сформирането на отчетливо протестантска партия или предпочитате участието на протестанти в съществуващите партии?

Ще се радвам да споделите аргументирано мислите си в коментарите по-долу.

 


Тази публикация е част от рубриката „Въпроси“, която излиза веднъж седмично – в събота – и съдържа всякакви въпроси, които занимават съзнанието ми и на които търся отговор/и. Повече за нея може да прочетете тук, а повече информация за рубриките в сайта има тук.