ФИЛМИ

Повече от месец след премиерата на “Лъвът, вещицата и дрешникът”, аз все още не съм гледал филма. Не от някакво бунтарство, а по стечение на обстоятелствата. Сякаш ми харесва да наблюдавам развитието на сензацията, за да мога след това да се насладя на спокойствие. Може би все пак си падам малко сноб и предпочитам сам да реша кога да се радвам на онова, което намирам за стойностно, вместо да се водя по вълната на тридневното чудо. Наистина се дразня когато тълпи от хора коментират нещо, което не могат да оценят, понеже не познават оригиналната фантазия зад филмовата адаптация. В известен смисъл такъв филм може да се оцени само от онези, които преди това са пресъздавали историите на Нарния чрез въображението си. Но както и да е. Повече, когато гледам филма.

Покрай шума около световната премиера се изписаха много статии и рецензии, както и запълниха множество радиопредавания. Сега ви препоръчвам един кратък (5 мин.) коментар на филма от Джоост Никсън, изпълнителен продуцент в прочутата кръчма на Св. Ана (St. Anne’s Public House) – интернет аудио продукция за християни, които не обичат да оставят разума си да ръждясва. В този файл[1]В случай, че съответния файл не може да бъде намерен чрез посочената препратка, не се колебайте и ми пишете! … Continue reading (MP3 – 5 Mb) може да чуете писмо от К. С. Луис по повод радио-адаптацията на детската му поредица. Никсън се пита дали в светлината на наскоро откритото писмо, Луис би одобрил филмовата екранизация. Коментарът включва интересно сравнение между филмовия и Луисовия Аслан, и завършва със заключението, че филмовият Аслан не поражда страх.

“…Може би за нашата култура е невъзможно да възпроизведе един див Аслан, тъй като схващането ни за Бога също не е диво. Във версията на Дисни Аслан точно отразява съвремената ни представа за Исус – като единствено кротък и благ. Чудя се, що за Аслан би се получил, ако църквата все още обичаше да пее псалми…”

Както писах, още не съм гледал филма. Ако обаче вие имате мнение, добре дошли сте да го изразите тук във форума на ХАРТА-БГ.ИНФО или по-долу в коментарите към тази публикация.


Тази публикация е част от рубриката „Филми“. Повече за нея може да прочетете тук.

Бележки

Бележки
1 В случай, че съответния файл не може да бъде намерен чрез посочената препратка, не се колебайте и ми пишете! Ще поставя файла на удобно за сваляне място.