ВЪПРОСИ

Обикновено християните обясняваме всяко зло с дявола. Той е причината в света изобщо да има зло, тъй като Богът е добър. Пак сатаната е онзи, който изкушава всеки човек да върши зло. Луцифер управлява този свят, така че под негово влияние са всички политици и служещи на различните държавни и международни институции. С Велзевул се свързва и всяко сребролюбие, така че съзнателно или не всички самозабравили се богаташи изпълняват неговите намерения.

В Свещените писания лукавият (под най-различни имена и превъплъщения) не е представен организирано и с биография, но все пак всеки християнин ще ви разкаже, че първоначално сатаната е бил един от най-славните ангели, след което се е възгордял и е бил изхвърлен от небето. Откъде изобщо идват тези представи? Какво и откъде ни е известно за това олицетворение на злото? Какво е то изобщо?

В увода към своето завладяващо художествено произведение, “Писмата на душевадеца”, британският писател К. С. Луис споменава:

Съществуват две еднакво сериозни, макар и противоположни грешки, които хората допускат по отношение на дяволите. Едната е да не вярват, че те съществуват. Другата е да вярват, че ги има, и да проявяват прекален и нездрав интерес към тях. Самите те са еднакво доволни и в двата случая и приветстват с еднаква радост както материалиста, така и магьосника.

Из “Писмата на душевадеца” от К. С. Луис, изд. Нов човек, 2010 г. 


На 16 август 2014 г. обявих, че всяка събота ще публикувам един от множеството въпроси, които занимават съзнанието ми, и на които търся отговор. В последните месеци на 2014 г. пропуснах цели 11 седмици, така че на 25 януари и отново на 31 януари 2015 г. обявявах, че възнамерявам през следващите няколко седмици да публикувам средно по три публикации с въпроси всяка седмица. Само че не смогнах да спазя думата си и съответно вече съм отчайващо изостанал с графика. Вече не обещавам нищо.  🙂 

Ще се радвам обаче, ако споделите своето мнение по досегашните въпроси, някои от които още стоят без отговор. А ако ви е харесала публикацията, разгледайте и другите рубрики в сайта!

иконка на FacebookПоследвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.