Тази коптска църква в Египет е подпалена от неизвестни извършители. (http://j.mp/1yE0sCs)

Тази коптска църква в Египет е подпалена от неизвестни извършители. (http://j.mp/1yE0sCs)

Късметлии са учениците на Христос – онези, които не претендират, че са духовни гиганти, а живеят в постоянно изумление, че Бога е решил да отвори царството си и за тях. Същите, които плачат със скърбящите, заради скръбта им, а насаме оплакват и собствената си неправда, и тази в света въобще. Хората, които умоляват, а не насилват. Които се лишават от много житейски „радости“, за да има повече добро в света им. Личностите, които третират всички около себе си сякаш са най-достойни за уважение и съчувствие, дори когато това изглежда съвсем неоправдано. Същите, които са така привлекателно искрени и естествени, че ти се иска да не се отделяш от тях, защото имаш свободата да бъдеш себе си без срам и необходимост от преструвки.

Тези хора сякаш живеят в друга реалност, макар и да са забележително земни. И докато за някои са привлекателни, желана компания и другари, на които може да се разчита, за други са вбесяващи. До такава степен, че ги мразят от дъното на душите си. И са готови на всичко, за да направят живота им черен. Да ги унищожат. Да заличат и спомена за тях от лицето на земята. Защото докато са живи, постоянно напомнят, че този свят има един единствен цар, който постепенно и неотклонно го преобразява според собствените си намерения, и никой не може да му се противопостави успешно. Но пък какво пречи да се пробва…

Късметлии са, защото Божието царство им принадлежи. И тази алтернативна реалност, според която сега живеят, ще става все повече и повече единствената реалност на земята. Защото доброто, за което сега копнеят, ще се възцари напълно. Защото каква по-голяма привилегия от това да те обиждат, клеветят и преследват заради това, че приличаш и напомняш твърде много на царя, Исус Христос?

 


Тази публикация е част от поредица, която започнах на 1 август 2014 г. Тези кратки твърдения нямат за цел да са изчерпателни, а да предизвикват към размисъл и да събуждат въпроси. Представляват своеобразен анонс към две лекции, които предстои да изнеса в края на месеца на една почивка за млади хора в курорта Приморско.