ВМЕТКИ

Свикнали сме да очакваме рекламите да преувеличават и затова в повечето случаи дори не коментираме абсурдността на претенциите. Колкото и вкусна да е дадена вафла, ефектът от изяждането ѝ няма да е много по-различен от всяка друга вафла. Колкото и хубаво да пере даден прах за пране, става въпрос за изпиране, а не за разрешаване на всичките ми домакински или семейни проблеми, нали? И колкото и невероятни да са възможностите и качествата на даден модел телевизор, има поне още няколко модела, които предлагат същите възможности, а може би и по-добри.

Приели сме този стил на говорене за “нормален” за търговците и бизнеса, и не възразяваме. Преувеличаването обаче обезценява речта и руши доверието. През повечето време тези процеси са незабележими, но за сметка на това неумолими и практически непоправими. Винаги ще има хора, които поради липса на информация ще се поддават на посланието на рекламата, така че тя ще действа/продава, но колкото повече си позволява да преувеличава един рекламодател, толкова по-малко ще му вярват информираните потребители. С други думи, все повече ще разчита на наивни клиенти-еднодневки, за сметка на лоялността на постоянни такива. А броят на неинформираните все някога ще се изчерпа.

Току-що ми попадна пред погледа книга, която съдържа отговорите на седемдесет и седем въпроса относно Бога и Библията. Книгата е в обем 240 страници и обещава да отговори на най-трудните въпроси на читателите си. Написана е от баща и син, които претендират да са експерти по темата. (Как точно може да бъдеш експерт по тема, която обхваща поне десетина различни академични специалности?) По стечение на обстоятелствата, знам, че същият автор предлага поне още няколко книги с различен обем (най-голямата е над 700 стр.), които обещават да отговорят на същите въпроси и предявяват същите претенции. Очевидно е, че не може всяка от тях да бъде еднакво задоволителна, защото иначе нямаше да се появят останалите. От което следва, че рекламното послание на поне някои от тях е повече или по-малко преувеличено. Нещо повече, по случайност съм сравнително добре информиран по темата и знам, че дори 500 страници по повечето от тези 77 въпроса няма да бъдат достатъчни, за да дадат задоволителен отговор. Как мислите, дали ще имам доверие на този автор в бъдеще? И дали онези, които се информират по тези въпроси след като са закупили въпросната книга, ще си купят друга книга от него?

С преувеличени реклами един търговец може да натрупа бързо големи печалби, но колкото по-голямо е преувеличението, толкова по-кратко ще трае “успехът”. По тази причина има “бизнесмени”, които през няколко години започват съвсем нов бизнес, защото бизнес моделът им се гради на наивността на неинформираните клиенти. Както се казва, за всеки има място под слънцето.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.