ВМЕТКИ

Досега не съм видял и един човек, за когото да мога да кажа, че е мързелив. Всъщност, дори не знам какво точно означава тази дума. Струва ми се, че е от типа описателни термини, които не ти казват нищо за същността на феномена, а предават как ми изглежда. Мързелив вероятно е човекът, който често мързелува. Но по какъв критерий определям колко често е „често“? И как разбирам дали човекът може да си позволи да мързелува или не? Откъде знам колко работи когато не мързелува? Имам ли представа дали здравното му състояние не налага да мързелува?

Не съм виждал човек, който само да мързелува. Срещал съм хора, които мързелуват много повече от мен и не вършат много от нещата, които отнемат моето време, но в много ограничен набор от дейности инвестират цялата си енергия и усилия. Очевидно са мързеливи избирателно.

Така че когато чуя от родител или работодател, че някой е мързелив, веднага започвам да задавам въпроси. И във всички срещани досега случаи се оказва, че въпросният мързеливец не е мързелив по отношение на всичко. Оказва се, че или е загубил надежда, че може да работи онова, което му се иска, или пък изобщо не вижда смисъл да прави онова, което очакват от него. Все ситуации, които са преодолими.

В противовес на традиционното разбиране през годините, мързелуването само по себе си не показва липса на добродетел, а липса на мотивация. Тази липса може да е свързана с проблеми в характера, но може и да не е. Във всеки случай промяната няма да дойде след укоряване и призиви към „вземане в ръце“, а след разбирането на първоизточника за изгубената мотивация, и цялостна ориентация.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.