ВМЕТКИ

Вчера някой ме попита защо двама евангелистки пастири се карат и демонстрират озлобление един към друг също като невярващи. Ами, защото са обикновени хора.

Не знам откъде е дошло това убеждение, че лицата с религиозен сан – били те пастири, свещеници, ходжи или гурута – са по-възвишени (каквото и да означава това) и добродетелни от останалите хора. Би имало логика, ако до такива санове се издигаха хора, благодарение на характера си. Само че не е, а и не може да бъде така. Защото характерът се доказва цял живот, а на религиозни длъжности се назначават хора приживе. И дори да ги назначавахме аз и вие, пак щяхме да бъркаме, защото щяхме да се ръководим от временни и повърхностни впечатления.

В повечето случаи до религиозни длъжности се стига с желание и амбиция, както и с добри познанства, и хубаво впечатление пред когото трябва. Ако религиозната институция е с по-строга йерархия, тогава трябва да се харесам на онези, които избират и назначават. Ако е по-демократична, тогава би било добре да имам обаяние пред широки маси от последователи. Не е чак толкова трудно да се домогна до заветната длъжност, но има ограничен набор от пътища до там, така че трябва да се съобразя с тях. И, разбира се, винаги има и отсечки напряко за онези, които имат роднински връзки или влиятелен гръб.

Това съвсем не означава, че всички пастири са корумпирани и безсъвестни. Напротив, вероятно са твърде малко онези, които не заслужават изобщо да бъдат такива. Всички останали са хора като мен и теб, които по една или друга причина (а обикновено поради цял набор от различни фактори) желаят да работят като пастири. Заслужават уважение, когато действително са полезни за някого, и внимателна преценка през останалото време. Разочарован може да бъда само ако храня илюзии.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.