ВМЕТКИ

Понеже се доверявам на Бога, приемам, че книгите от библейския канон са неговия начин да се разкрие чрез конкретни понятия на конкретен език. Подхождам към тях с такава нагласа, защото свидетелите за Иисус и очевидците на живота му третират така юдейския канон, а пак според техните свидетелства, и Иисус самият се е отнасял така към същите книги. Останалите писания от новозаветния канон пък са се утвърдили в традицията като основни източници на информация за Иисус и първите му последователи.

Определено има своеобразен кръг в динамиката на доверяването ми на Бога. От една страна се доверявам на Свещените писания, защото те къде повече къде по-малко издържат изпитанията на времето и действителността, като съществена част от тези изпитания е въплъщението, живота, смъртта и възкресението на Иисус. А от друга страна се доверявам на Бога заради същите тези писания. Или изказано по друг начин, обръщам сериозно внимание на Библията, защото тя е основният исторически източник, който ми дава сведения относно Бога, а пък се доверявам на Бога, заради свидетелството на Свещените писания.

Този логически кръг не ми предлага необорима сигурност, но пък доверието така или иначе не се крепи на безсъмнена категоричност, а на достатъчно основания. Доверявам се на Библията, защото е най-доброто, с което разполагам. Не й се доверявам безкритично, но и не я захвърлям като безполезна, а внимателно я изследвам, за да опозная Бога, за когото свидетелства.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.