ВМЕТКИ

На всеки, който има някакви познания в дадена област над средното за повечето хора равнище, му се е случвало да чува категорично изказани мнения от личности, които очевидно имат съвсем повърхностни познания по материята. Автомонтьорите се сблъскват с човешкото невежество не по-рядко отколкото докторите, електротехниците не по-малко от историците, инженерите не по-малко драстично от богословите. Всеки от нас знае колко лесно повечето хора говорят убедено за неща, които не разбират. Нещо повече, всеки от нас го е правил и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Единственият начин да не се произнасям по въпроси, за които нямам достатъчно познания, е като не си отварям устата въобще. А дори и тогава ще продължа да имам категорични мнения, без да знам, че са погрешни. Като човек знанията ми са ограничени и винаги ще останат такива. Колкото и голям специалист да стана в дадена област, никога няма да мога да я изчерпя докрай. Специализацията пък е всякога за сметка на широтата, така че колкото повече се фокусирам върху дадена област, толкова повече връзки между нея и други области ще ми убягват.

Какво остава тогава? Да продължим да си говорим. Каква нужда има да призовавам незнаещите литература и богословие да спрат да говорят така категорично, след като аз самият си позволявам да имам категорични мнения по въпроси като ваксините, фалитът на банките и какво ли още не? Колкото и да се старая да не говоря по темите, от които не разбирам, някои от най-големите глупости, които изговарям, са именно в области, в които смятам, че имам над средното ниво познания. Как да знам, че не знам?

Опитът да запуша устата на невежите е израз на арогантната претенция, че аз самият не съм невеж. Човек говори докато учи, така че не е никакъв проблем да демонстрирам незнанието си. Може поне да се изслушваме…


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.