МУЗИКА

Вчера с голяма радост открих, че в YouTube има видео записи и на една от любимите ми групи – Undercover. Музикантите са американци, християни и евангелисти. За първи път чух един от най-тежките им албуми през 1991 или 1992 г. – Balance of Power (1990)[1]Целият албум във формат mp3 може да се свали от много места в интернет, например тук. Ако използвате torrent … Continue reading, който за мен остана най-любим и добър. Стилът им се променя през годините. Започват като пънк група, след това звучат като ню уейв, минават през нещо като метъл, но с неподражаемо звучене, докато последните им албуми са по-скоро лек рок. Дали ги харесвате или не е въпрос на личен вкус, но последното, което Undercover са, е предсказуеми и клиширани.

Ето петата песен в любимия ми техен албум – “Time”.

За съжаление компресията в YouTube не позволява да се усети мощта и пространството в оригиналния запис, но все пак става ясно, че това не е от музиката, която звучи всеки ден дори по рок радиостанциите. Певецът има отчлетлив тембър и маниери, а китарата е само един от инструментите, които извайват цялата песен. Цялостното впечатление е за обмисленост на всички детайли и аспекти.

Повече информация за групата може да се намери и в един специален сайт, който макар и отдавна да не е актуализиран, съдържа много полезна информация за членовете и творчеството на групата. Сайтът The Phantom Tollbooth, който представя статии и рецензии от християнска гледна точка на тема музика и други изкуства, преди няколко години публикува хвалебна рецензия за последния албум на групата. Много сбит (и на места с фактически грешки) обзор на групата има и в сайта Christian New Wave. В CrossRhythms пък има кратка, но изключително хвалебна рецензия на албума “Balance of Power”.

Чували ли сте преди за тях? С какво впечатление ви оставя музиката им?


Тази публикация е част от рубриката „Музика“. Не съм музикант, но от най-ранна възраст съм пял и дрънкал на най-различни инструменти. Освен това се интересувам от историята на музиката като академичен интерес. В тази рубрика публикувам рецензии на албуми, впечатления за музиканти и концерти, и т.н. – всичко свързано с музиката. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.

Бележки

Бележки
1 Целият албум във формат mp3 може да се свали от много места в интернет, например тук. Ако използвате torrent сайтове и предпочитате по-малка компресия на файловете (и съответно, малко по-добро качество на звука), може да свалите албума от тук. Още три техни албума пък може да свалите от тук.