ВМЕТКИ

Било поради формата, или поради някакви други причини, Библията масово се схваща като книга, зад която стои един ум, който разгръща идеите си последователно и хармонично от началото до края.

Но Библията очевидно не отговаря на тази представа. Всъщност, макар и в съвременните издания да е най-често облечена в едно книжно тяло, тя всъщност въобще не е книга. В действителност е мини-библиотека от различни по обем, жанр, време на написване и език писания. В зависимост от традицията, тази библиотека обхваща между 24 и 78 книги. В християнската вяра Свещените писания обхващат както писанията на юдеите (поне двадесет и четири на брой), така и т. нар. Нов Завет, който съдържа 27. В зависимост от църковната традиция към тях се добавят и различни други текстове, които имат малко по-различен статут.

Зад въпросните книги стоят неизвестен брой автори, за които се вярва, че по някакъв начин разкриват Бога или комуникират от негово име. Но независимо от това е явно, че всеки от тях пише от своята гледна точка, мотивиран от конкретни интереси, и въплътен в собствената си култура и светоглед. Тъй като различните книги са писани по различно време, представите им за света и Бога повече или по-малко се различават, което води и до различни понятия и употреба на езика.

Всичко това показва, че Библията е сложен сборник от текстове, чието разчитане и интерпретиране изискват действително широк набор от знания и умения. И дори и да вярвам, че тези писания са основен източник на знания за Бога, това само по себе си не може да ми спести труда по разтълкуване на многообразието от гласове и перспективи.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.