ВМЕТКИ

Християните се боим от интелекта. В момента, в който започнем да говорим за знания за Бога, за разбиране, за мислене, нещо в мен ме подтиква да подчертая, че без сърце интелектът не е хубава работа. Да предупредя, че човек не бива да високоумства, но да се бои. Да припомня, че благовестието е глупост за философите, което означава, че философите трябва да са глупци в очите на вярващите.

Преди няколко месеца, в началото на една своя лекция споменах за интереса си към философията, при което жена от аудиторията изрази изумлението си, че един християнин може да се интересува от нещо, което най-често води до атеизъм. Тази жена вероятно ще бъде още по-изумена, ако разбере, че през последните 20 години в САЩ най-бурно развиващите се катедри по философия са част именно от християнски университети.

Страх ни е от интелекта. Подозираме го. Самите асоциации, към които ни навежда, са за студенина, нечовечност, безмилостност. Говорим така, сякаш емоциите са добрите. Те носят топлина и извират от сърцето. Каква ирония само! Защото сърцето е орган, който няма отношения, не изпитва топли чувства, нито избира да обича. Само изпомпва кръвта неуморно и неотклонно. А ако се замислим, какво топло има в един лишен от здравия си разум безумец? И какво студено виждаме в интелекта, който избира да подтисне чувствата си на бяс и безсилие, за да покаже милост към някой по-увреден човек пред себе си?

Често говорим така, сякаш покварени са само ума и/или физиката на човека. Но хората сме цялостни и комплексни същества. Повреден ли е един аспект от мен, засегнати са и всички други. Същевременно Богът е в състояние да възкресява целия човек – физика, емоции, воля, ценности, памет и интелект. И ако вярвам, че Богът установява своето управление като възкресява и изправя изкривеното, тогава нямам никакви основания да се страхувам от интелекта. Напротив, би следвало да го развивам до предела на възможностите си като го употребявам за добро.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.