ВМЕТКИ

Ренесансът в Западна Европа и вкарването в употреба на печатната преса способстват за разпространяването и превеждането на Библията на все повече езици, както и за ограмотяването на все повече хора. Оттогава насам индивидуалното четене на Библията се налага все повече като практика сред вярващите, за да се стигне до там да бъде дори белег за принадлежност към „верните“. Поне в протестантските среди не може да претендираш, че обичаш Бога и си приел Иисус за Господар на вселената, ако не четеш Библията всеки ден. Независимо дали я разбираш.

Има ирония в това обаче, защото през по-голямата част от историята на църквата, християните и да искат не са можели да спазват подобна дисциплина. Чисто и просто понеже не са разполагали с Библия под ръка, нито пък са можели да я четат, ако случайно имат достъп до такава. От което следва, че всички цитати от Библията, които се излагат в подкрепа на подобна практика, не биха могли да имат предвид точно това, защото преди последните два-три века то е било буквално немислимо. В действителност, през по-голямата част от историята християните не са четели Библията индивидуално, а са я слушали групово. И не са си задавали въпроса „Какво ми говори на мен?“, а са приемали разясненията и тълкуванията на авторитетите, в контекста на традицията.

От което не следва, че съвременната практика на индивидуално четене и изследване на Свещените писания е лоша. Всъщност, независимо от наставленията, някаква част от християните така или иначе не ги спазват. Най-вече защото от повече четене Библията не става много по-ясна, нито по-интересна. Поради което се е оформила цяла издателска индустрия от книжки с ежедневни четива, където откъси от Библията са придружени от кратки коментари, цитати от известни личности и насърчителни думи.

За мен лично изследването на Библията е нещо изключително приятно, и не бих престанал за нищо на света. Не защото съм особено духовен, а понеже покрай ровенето из всякакви свързани изследвания, самата Библия ми става все по-разбираема и интересна. И по този начин разбирам повече и за Бога и неговите намерения. Реалността е обаче, че ако не задълбавах в такива други писания, нямаше да мога да чета и Библията.

Хората, които не могат да отделят времето да четат коментари и богословски изследвания, няма смисъл да чувстват вина, че не четат Библията всеки ден. Достатъчно е, ако използват всяка възможност да слушат разясненията на онези, за които това е ежедневие, и не се колебаят да им задават въпросите си. Като естествено ги слушат критично, защото никой няма монопол над разбирането на Библията. Така ще приличат на всяко друго поколение християни в историята на църквата.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.