ВМЕТКИ

Всички са чували имената им, чели са книгите им, копират проповедите им, канят ги за оратори по лидерски конференции, и търсят компанията им. Църквите им наброяват много хора, бюджетите им надвишават този на средноголяма фирма, имат множество платени служители. Ръководят големи проекти със социална значимост, медиите следят действията им с интерес, често пътуват, и членуват в управителните съвети на организации и бизнеси. Съпругите им и децата им също ръководят значими инициативи. Така изглеждат успешните пастири.

Какво съвпадение, че така изглеждат и „успешните“ ръководители на фирми и неправителствени организации! Естествено изниква въпросът: С какво е различна работата на пастирите, след като толкова приличат на бизнесмени?

Работата на пастирите е да съветват, дават насока и да разясняват историята и посланието на Библията. А това дали един пастир е успешен или не всъщност би трябвало да зависи единствено от това дали си върши работата по предназначение. Успехът е чисто и просто въпрос на вярност към призванието, а не измерване на резултати. Макар че в някакъв смисъл последователното осъществяване на призванието естествено води до резултати, само че е важно да се търсят точните такива.

Успешните пастири са обикновени хора, а не VIP. И едновременно с това имат изключителни способности. Работят много, но и умеят да почиват качествено. Когато работят са съсредоточени и ефективни, но умеят и да слушат търпеливо, както и да се наслаждават на момента. Забелязват се не по това, че си придават важност, а по това, че са душата на компанията. Не непременно като център на вниманието, а като хора, които карат всекиго да се чувства добре. Не се занимават с твърде много неща, а с няколко, но много добре. Не вдигат много шум около себе си, но хората от общността разчитат на тях за съвет, помощ и разбиране. Църквите, от които са част, не се отъждествяват с тяхното име, защото не са най-забележимите хора в общността. Но именитите вярващи от църквата отдават голяма част от своите постижения на влиянието на въпросните пастири.

Успешните пастири имат солидни резултати, но въпросните се изразяват в хора, които са се развили поради тяхното влияние. С други думи, успешните пастири блестят не със собствените си постижения, а с тези на хората от църквата. Те са просто верни на призванието си. А иначе може да си имат и друга професия, и въобще да не получават заплащане за пастируването си.


Информация за публикациятаТази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.