ВМЕТКИ

От много хора съм чувал твърдението: “Не съм толкова богат, че да мога да си позволя да купувам евтини стоки.” Съвсем съгласен съм с него. Разбира се, много зависи от това какво имам предвид под “евтино”.

Ниската цена сама по себе си не предполага винаги ниско качество. Цената на един майсторски направен дървен шкаф, например, ако си го купя лично от майстора, ще бъде значително по-ниска, отколкото ако поръчам същия шкаф през сайт в САЩ. Същевременно една и съща бутилка вино най-често ще струва повече в кварталното магазинче за алкохол отколкото във “Фантастико”, да речем. Така и в повечето случаи ще ми струва значително по-евтино да поръчам произволна електроника през интернет магазин във Великобритания и да ми я достави някоя от фирмите в България като Gab_co, например, отколкото ако я закупя от страната. Тъй като върху крайната цена влияят много фактори и тя не отразява автоматично качеството на продукта, да купувам винаги най-скъпото на пазара не е никаква проява на добър вкус или мъдрост.

В много случаи обаче качеството действително струва по-скъпо. Качествените продукт или услуга може да не се предлагат непременно срещу най-високата цена на пазара, но със сигурност не и срещу най-ниската такава. Качеството е плод на повече труд, по-голям опит, по-добра квалификация, повече разработки, по-добри материали и т.н. – все неща, които увеличават себестойността на продукта или услугата. Затова онези, които смятат, че може да получат практически същото качество за много по-малко пари в повечето случаи жестоко се лъжат. Това важи в еднаква степен както за мобилните технологии, така и за услуги като авто-монтьорските, например. Съвременните компютърни технологии позволяват копиране до такава степен, че китайски заводи, например, да може да изкарват работещи копия на технологии като смартфони или таблети. Тези копия на пръв поглед вършат всичко онова, което и по-скъпите им събратя от реномирани марки предлагат. Само че е достатъчно да ползвате някой престижен модел няколко седмици, за да установите множеството разлики.

Изборът между скъпо и евтино е винаги личен и относителен, и зависи от нуждите ми и изискванията ми. Колкото по-високи са изискванията ми и колкото по-дълго бих искал да мога да разчитам на качествена служба/услуга обаче, толкова по-висока ще е цената в най-общия случай.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.