Най-често се старая да подчертавам, че съм различен от баща си. С него нерядко имаме различни мнения и подходи към живота. Разбира се, в действителност много си приличаме (повече, отколкото вероятно ми се иска да призная), а понякога се случва и да сме единодушни. Така е и в случая с отношението ни към идването на Бени Хин в България.

Публикувам личното изявление на баща ми, защото той няма личен сайт. Единомислен съм с него по въпроса. Всъщност, позицията му вече би трябвало да е станала известна, защото той открито подкрепи отвореното писмо от група християни. Настоящото изявление следва само да хвърли по-голяма яснота.[1]Ако не сте чували за въпросния Бени Хин и нямате представа защо посещението му в България въобще заслужава … Continue reading

 


 

ИЗЯВЛЕНИЕ

от п-р Николай Неделчев

бивш президент на Европейския евангелски алианс и настоящ посланик на Световния евангелски алианс

 

п-р Николай Неделчев през август 2014 г.

п-р Николай Неделчев през август 2014 г.

През последните 50 дни в офиса на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) постъпиха значителен брой запитвания, писма, мнения и изявления от отделни хора от страната и чужбина, от църкви, и деноминации, във връзка с предстоящото посещение на Бени Хин в България. Тъй като между членовете на ОЕЦ не беше постигнато съгласие за общо становище, не мога да изляза с изявление в качеството си на председател на ОЕЦ в България.

Смятам, че е необходимо обаче да има пълна яснота относно въпроса кой е поканил Бени Хин в България и кой подкрепя тази инициатива. Затова заявявам, че Обединени евангелски църкви в България, организация, в която членуват 12 официално регистрирани деноминации и 10 асоциирани членове, не е отправяла покана, нито е организатор на събитието. Нещо повече, сред членовете й има мнозина, които категорично не подкрепят това събитие, а го намират за неразумно и/или вредно. Независимо от това, България е свободна страна и други измежду евангелската общност са отправили поканата и са създали организационен комитет за събитието.

Правя това изявление в лично качество, защото смятам, че е изключително важно да се избегне объркването сред българското евангелско общество, както и сред гражданите на страната. В недалечното ни минало имахме горчив опит с покани от ограничен кръг личности към хора като Улф Екман, Робъртс Лиърдън, Робърт Шамбак и други. Негативните последствия от подобни прояви се понесоха от цялата евангелска общност, въпреки че мнозина от нас не сме ги одобрявали. Както всяка друга многобройна общност от хора, така и евангелската общност е разнородна и не бихме искали всички да бъдем слагани под общ знаменател.

Лично аз намирам Бени Хин за шарлатанин, човек с недостоен характер и твърде изкривени вярвания, които значително се отдалечават от историческите вярвания на протестантското християнство. Поканването му в България смятам за неразумно и историческа грешка. Съжалявам, че се случва и се надявам да стане повод мнозина да си вземат поука.

 

гр. София

10 септември 2014 г.

 

Бележки

Бележки
1 Ако не сте чували за въпросния Бени Хин и нямате представа защо посещението му в България въобще заслужава да се обсъжда, тогава нищо не сте изгубили. Въпросната личност е един обикновен религиозен мошеник, който привлича внимание само заради значителния брой наивници, които гравитират около него. Не бих му обръщал внимание, ако не беше станал предмет на дискусии сред някои от приятелите ми. До този момент съм го коментирал само под един осмиващ го клип, който публикувах във Facebook, както и под публикация в сайта на Радостин Марчев. Иначе официална информация относно събитието може да се намери на страницата на организаторите – църква „Ново поколение“ в София. А информация относно личността на Бени Хин пък може да се намери под път и над път из интернет.