Вчера във Facebook групата Theology on the Web[1]Групата Theology on the Web представлява Facebook общността около сайта Theology on the Web, който пък от своя страна е портал към … Continue reading, Роб Брадшоу, създател и администратор на групата и всички сайтове около нея, публикува анотация на съдържанието на последния брой на Tyndale Bulletin. Последният е издание на института Tyndale House в Кеймбридж, Великобритания. Издава се два пъти в годината в обем около 160 стр. и съдържа статии и рецензии на дисертации от областта на библеистиката.

Корица на един от по-старите броеве на Tyndale Bulletin.

Корица на един от по-старите броеве на Tyndale Bulletin.

През лятото на 2009 г. имах възможност да прекарам един следобед в института и си закупих няколко стари броя на бюлетина. Сега вече има възможност да се прочете подробна анотация на всеки нов брой веднага щом е издаден. Пълното съдържание на повечето стари броеве (от самото начало до преди пет години) пък вече е свободно достъпно на сайта на института. Затова се поинтересувах дали съществува възможност да си закупя електронна версия на актуалния последен брой. Отговориха ми, че такава възможност засега не съществува. Тогава коментирах, че в наше време е странно да липсва такава възможност, и че бих бил готов да заплатя за PDF версия същата цена, която се заплаща и за отпечатания брой. Роб Брадшоу обеща да обсъди въпроса с Питър Уилямс, директор на института, и Дейвид Инстоун-Бруър, старши научен сътрудник по равинистика и новозаветни изследвания в института. Тъй като е член на групата, последният се включи в дискусията и обясни, че колкото повече хора се интересуват от тази възможност, толкова по-вероятно е тя да се случи. Попита кой друг би се възползвал от възможността да си плати за PDF версия на изданието, както и каква цена биха били готови да заплатят. В резултат на това Роб публикува въпроса отделно. Пита се колко бихме готови да заплатим за годишен абонамент (включващ два броя) за електронната версия. Сред отговорите може да се посочат суми между 5 и 18,90 британски лири (колкото струва и абонамента за печатното издание), както и предпочитанието да не се заплаща нищо, а да се изчака няколко години докато даден брой стане достъпен в мрежата безплатно.

Засега твърде малко хора са взели отношение, така че, ако се интересувате от въпросното издание, моля гласувайте!

Проф. Ардъл Кейндей, професор по новозаветни изследвания и библейско богословие в University of Northwestern – Saint Paul в Сейнт Пол, щата Минесота, също се включи в дискусията и отбеляза, че според него не е редно PDF версията да струва също толкова колкото и печатната такава. Затова е гласувал за цена от пет лири.

Случаят е много интересен, защото всички ние, независимо къде точно се намираме по света, имаме възможност за кратко време да повлиям на издателската политика на един великобритански научен институт. А това е възможно, заради активното участие на водещи специалисти от института в социалните мрежи. Времето, в което живеем, ни предлага по-добри възможности за учене откогато и да било.

Бележки

Бележки
1 Групата Theology on the Web представлява Facebook общността около сайта Theology on the Web, който пък от своя страна е портал към цял набор от дъщерни сайтове като BiblicalStudies.org.uk, TheologicalStudies.org.uk, EarlyChurch.org.uk, MedievalChurch.org.uk, ReformationChurch.org.uk, BiblicalArchaeology.org.uk и Missiology.org.uk