В англоезичния свят, а и не само в него, Клайв Стейпълс Луис несъмнено е упражнил и продължава да упражнява по-голямо влияние като защитник и обяснител на християнската вяра от всеки друг, живял през двадесетия век. Способността му да хвърля светлина и върху най-противоречивите въпроси, без да омаловажава тяхната сложност и дълбочина, привлича последователи най-вече измежду онези, които обичат да си задават трудни въпроси и не се боят да признаят, че не разполагат с отговори. Същевременно Луис пише не само като абстрактен философ, а разполага с рядката дарба да съчетава философските разсъждения с крилата на въображението, като омайва с прецизното си, но и изящно слово.

Във век, в който на всички „големи разкази“ (идеологии) се гледа със заслужено подозрение, К. С. Луис преодолява преградите в съзнанието на читателите си посредством истории. Независимо дали става въпрос за приказния свят на „Хрониките на Нарния“ или алтернативната реалност във фантастичната му трилогия („Отвъд безмълвната планета“, „Переландра“ и „Онази грозна сила“), за странната кореспонденция между дяволи в „Писмата на душевадеца“ или съновните откровения във „Великата раздяла“, по същество писателят разказва една и съща история – тази на нашия свят, създаден и изкупван от своя Бог.

В лекцията си проф. Джери Руут ще обясни какво мотивира този подход и какво прави Луис все така актуален (ако не и повече) вече над петдесет години след смъртта му.