ВМЕТКИ

Постоянно срещам хора, които сменят църквата си, защото са разочаровани от даден пастир. По форуми и социални мрежи, където се съберат двама или повече евангелисти, започват да се оплакват от корумпираността на пастирското съсловие изобщо или пък конкретни пастири по име. Каква е причината за това разочарование?

В множеството от случаите, които съм имал възможност да наблюдавам непосредствено, огорчението се дължи на нереалистични очаквания. Очакваме пастирите да са цялостно изградени личности без значими недостатъци. Но колко от нас сме такива? Та нали пастирите са обикновени хора? Та нали огромната част от тях стават пастири докато са още млади? Въз основа на какво очакваме, че техният растеж ще протича по различен начин от нашия, и че те ще са научили на млада възраст уроците, които на останалите отнема цял живот да научим?

Реалността е, че пастирите са също толкова невежи, недобродетелни, страхливи и егоисти колкото всеки друг от нас. Никой от тях не е всичко това наведнъж, също както никой от нас няма само слабости. Но ако някой пастир блести със знанията си, тогава може да очакваме, че това ще бъде за сметка на не толкова обаятелни слабости в друга област от живота му, например отношението към парите и способността му да ги управлява. Ако пък е много благ и сърдечен, вероятно е доста нерешителен и му липсва предприемчивост. Ако е прям и директен, нищо чудно да не е твърде съчувствителен. С две думи, ако някой пастир ме е запленил с някакви качества, струва си да се огледам за недостатъците му преди още да съм се разочаровал.

Пастирите са учители, помощници, обединители, но не и съвършени. Така че като всеки друг човек, заслужават уважение за качествата и добродетелите си, и градивна критика за недостатъците си. А когато недостатъците започнат да пречат, от дадени пастири може да се снеме доверието и уважението. Защото пастирството е работа, а не доживотна титла.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.