ВМЕТКИ

В моята фирма не съм имал други служители освен съпругата си, така че не мога да говоря от опит. Но съм наблюдавал дилемата, пред която са изправени много малки и средни фирми, които наемат служители жени. От една страна търсят по-млади служители, защото са по-адаптивни, по-готови да се учат (или поне така се приема) и по-неангажирани със семейство, и несвързани с работата занимания. От друга страна шансът млади жени да излязат в майчинство е огромен, което създава необходимостта работодателят да търси заместник за неопределен период от време, да го обучи, а след завръщането на излязлата в майчинство жена, да се погрижи тя да бъде на същото ниво.

Всичко това се явява прекъсване в обичайния ход на работата и поставя много допълнителни предизвикателства пред работодателя. Което обяснява защо в много случаи работодателите упражняват повече или по-малко натиск върху служителите си жени, така че най-малкото да планират по-добре въпросното “прекъсване”. А в много случаи и директно ги “наказват”, като намират предлог да ги уволнят скоро след завръщането им на работа. Знам за такива случаи и във фирми, управлявани от християни.

Естествено, че всякакъв натиск е непростим. Каквито и да са възгледите ни за семейното планиране, една жена трябва да има свободата да решава кога да забременее без оглед на интересите на своя работодател. Елементарното възпитание изисква и работодателят никога да не отваря дума за това, било като се оплаква колко му е трудно или като изразява предпочитания от какъвто и да било вид. Без значение дали работодателят е мъж или жена. Защото всяко желание или предпочитание на работодателя е вече емоционален натиск върху служителя.

Всъщност, трудността се дължи единствено на недоброто планиране на бизнесите. Защото един фирмен бюджет би трябвало да включва всички възможни ситуации, дори евентуалните отпуски по майчинство, и съпътстващите ги промени в трудовата динамика. И ако това затруднява фирмата, тогава проблемът не е в служителите, а в управлението ѝ като цяло. На нескопосан мениджър, майките му са проблема…


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.