ФИЛМИ

„На един черпак разстояние“ (оригиналното заглавие е „The Hundred-Foot Journey“, 2014 г.) не е просто филм, а притча. Показва ни какво би могло да се случи, ако не се боим от различността си, а я прегърнем като ценност. Ако не възприемаме различните от себе си като заплаха, а като богатство, което прави светът още по-шарен, вкусен, обаятелен и красив. А какъв по-библейски контекст може да има за подобна притча от храната и общата трапеза?

Филмът е копродукция между САЩ, ОАЕ и Индия, а режисьор e Ласе Халстрьом, известен с филми като „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (1993 г.), „Правилата на живота“ (1999) и „Шоколад“ (2000 г.). Действието се развива спокойно, направо бавно, но филмът не е тягостен, а пълен с настроение. Кадрите са като картини, музиката е съвършеният фон, актьорите са очарователни, а историята е запленяваща. Сценарият е дело на Стивън Найт по едноименния роман на Ришар Море, а продуценти на филма са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри.

Индийско семейство емигрира във Великобритания, тъй като е прогонено от размирици, при които загива майката. Англия обаче не им понася добре и решават да търсят щастието във Франция. По стечение на обстоятелствата замръкват в селцето Сан Антонин, където решават да останат. Закупуват порутен стар ресторант и го превръщат в своя „Мезон Мумбай“. На отсрещната страна на улицата се намира обаче реномиран френски ресторант със звезда Мишлен. Конкуренцията между двете заведения за хранене прераства в същинска война, но под повърхността бушуват и други чувства. Не е нужно само едната страна да спечели. Всички са по-добре, когато обединят усилия и дадат свобода за творчество.


Тази публикация е част от рубриката „Филми“. Имам приятели, които професионално се занимават с кино (сценарии, режисура, актьорство, преподаване), както и други, които са запалени по киното до такава степен, че има твърде малко филми, които да не са гледали. Аз не съм нито между едните, нито между другите. ? Просто обичам да гледам хубави филми, а понеже осмислям всичко говорейки или пишейки, в тази рубрика включвам кратки обзори на филми, които съм гледал.

иконка на FacebookАко тази публикация ви е харесала, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.