ВМЕТКИ

Ако получавах по 10 ст. всеки път когато някой подчертае в разговор с мен, че дадено тълкуване на откъс от Библията е неговия очевиден смисъл, досега вече щях да съм едър капиталист. В действителност, самият аз в продължение на много години прибягвах в спорове до аргумента с „очевидния смисъл“ на текста.

Отне ми твърде много време да прозра, че самото позоваване на подобно понятие не представлява нищо повече от реторически похват. Защото, разбира се, ако „очевидният смисъл“ на текста съвпада с моя собствен прочит на същия, то за опонента ми остават само две възможности: или греши поради недостатъчна осведоменост, или съзнателно избягва да приеме истината. Или причината е някаква комбинация от двете възможности. С други думи, всеки път когато в спор с някого изказвам удивление, че не приемат моя прочит на текста, тъй като той е очевидния му смисъл, в действителност характеризирам опонента си като недобросъвестен или невежа. Чудно ли е тогава, че след подобна фраза споровете бързо се спускат по спиралата към гнева и личните нападки/обиди?

Няма такова нещо като очевиден смисъл. Поне тогава когато опонентите са искрени. А до доказване на противното е проява на елементарна култура да приема за даденост, че опонентът ми е искрен. Самият факт, че имаме различни мнения, показва, че текстът позволява и повече от едно тълкуване. А онова, което всеки отстоява е всъщност не смисъла на текста, а неговата интерпретация. Това не означава, че авторът не е имал предвид нещо точно определено, а че поне докато не получим неговото или нейното мнение, всички ще защитаваме интерпретациите си повече или по-малко убедително, но без окончателна категоричност.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.