ВМЕТКИ

Понеже се отнасяме към Библията като към най-висш авторитет по всички житейски въпроси и очакваме от нея да играе ролята на норматив, мнозинството християни неизбежно сравняваме ежедневието си с онова, което възприемаме като описание на реалността на описаните герои за пример. В резултат на нагласа, която ни е втълпявана чрез проповеди и индивидуални тълкувания, автоматично очакваме онази реалност да превъзхожда нашето собствено ежедневие. При което изниква въпросът: “Какво не правя както трябва, че не успявам да достигна описания идеал?” И ако някои християни просто се отказват от съревнованието (рационализирайки “провала” си по разнообразни начини), мнозина други прекарват остатъка от живота си в преследване на една или друга тайна/ключова истина, която да им помогне да достигнат целта.

Книгите в Библията обаче не представляват съвременен роман или модерна биография, а реализмът в литературата е сравнително твърде скорошно явление. Всъщност, дори да претендираше да разказва повествованието си съвсем реалистично според съвременните критерии, Библията пак би била твърде избирателна, а съответно и картината, която би обрисувала, щеше да бъде непълна. Какво остава обаче за литература, която е писана преди много векове, когато хората просто не са се интересували от типа реалистично разказване, с което толкова сме свикнали днес?

В действителност, макар и в ключови моменти книгите в Библията да не се притесняват да ни поднасят нелицеприятни подробности от живота или характера на главните герои, техният разказ все пак ни представя една повече или по-малко подбрана и идеализирана извадка от ежедневието на същите герои. Виждаме не обикновеното им битие, а върховите им моменти и необикновените случки. Поради което всеки мой опит да се сравнявам повърхностно и да им подражавам е обречен на разочарование.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Ако ви е харесала, разгледайте и другите рубрики в сайта.

иконка на FacebookАко тези ежедневни разсъждения ви харесват, следвайте профила ми във Facebook.

иконка за електронна пощаАко искате да получавате тези и други мои публикации по e-mail, абонирайте се.