ВМЕТКИ

Иисус е възкръснал! По онова време това е било поразителна претенция. И ако днес се поздравяваме с тези думи без да се запънем и безстрастно, вероятно се дължи на факта, че ги приемаме само като символ. Само че аз съм скептик човек и студено рационален, и се интересувам от света такъв какъвто е, и от историята, а не от пожелания и символи. Оценявам необходимостта от такива, но мен лично не ме вълнуват.

Ако Иисус не е възкръснал съвсем физически и реално, пет пари не давам за символичното значение на подобна идея, нито пък за мечтателите, които се възторгват от нея. Ако нямам основания да мисля, че зад религиозната догма стои историческо събитие, ще захвърля християнските доктрини на бунището. (Е, ще запазя сигурно някои от ценностите, но ще станат част от друг наратив.)

Но аз се облягам (вярвам) на факта на възкресението. Не мога да го подложа на експериментална проверка, но свидетелите и разказите им ми звучат убедително. А още по-убедително за мен е всичко това, което последва първоначалната вест за възкресението. През последните двадесетина века се случват промени, които потвърждават претенциите на Иисус, и може да се обяснят най-естествено с факта, че е възкръснал.

Затова и вярвам на Бога. Заради Иисус и възкресението му. Дори когато не съм убеден, че съществува изобщо.

Вярвам му така, както вярвам и на съпругата си. Обективно погледнато не мога да бъда сигурен, че я познавам добре. Не мога да знам дали в живота й няма някакви големи тайни, които биха хвърлили съвсем друга светлина върху всичко, което познавам от нея. Какво говорим! Не е изключено и тя да не съществува, а целият ми досегашен живот с нея да е плод на странни психо-химическо-физиологични процеси, които настъпват в съзнанието ми, докато съм подложен на експеримент някъде на масата в някаква лаборатория. Не знам с абсолютна сигурност. Но живея живота си с нея. И бих бил безумец, ако не се облегна на опита си, а го пренебрегна, заради липсата на “обективно” знание.

Така вярвам и на Бога. Защото възкресението на Иисус е най-убедителното обяснение за онова, което се случва в света, и което преживявам в живота си.

Трябва наистина да е възкръснал!


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.