ВМЕТКИ

Пари се правят лесно, но се изисква съсредоточеност и посвещение. Не всеки се ражда с естествената способност да забелязва възможностите и да инвестира смело, но всеки може да развие у себе си дисциплината да управлява и умножава средствата, с които разполага. Големият въпрос е дали желая да се дисциплинирам в тази посока. А това зависи от ценностите ми. От това какво намирам за важно в живота си и какво искам да постигна.

Аз съм от онези хора, които не притежават почти никаква вродена (или възпитана) дисциплина по отношение на парите. Не съм бил и никога мотивиран от желанието да имам много пари. Приятно ми е да мога да си позволя скъпи неща, но не бих подчинил живота си на това да печеля повече и повече пари. Обичам да харча, но още повече обичам свободата да живея спонтанно и да се ръководя от внезапните си приумици. Харесва ми да живея просто и не ламтя за големи богатства, но пък ми харесва да бъда и финансово независим, и да мога да реализирам каузите, които ми хрумват, без да се налага да прося от други. И точно така се сблъсках с ограниченията на действителността.

Не е възможно човек да бъде едновременно финансово независим и напълно недисциплиниран. Както всяко добро умение на този свят, управляването и умножаването на капиталите почива на дисциплина. А дисциплина се развива само с посвещение и устрем. Последните пък са резултат от ценностите, които действително мотивират един човек. И така се стига до привидния парадокс, че ако искам да бъда свободен да върша добро, така както аз намирам за добре и когато смятам, че е най-нужно, трябва да се дисциплинирам да мисля за пари повече отколкото досега, и тяхното управление да стане съществена част от идеализма и духовността ми.

Парадокс, разбира се, няма. Просто дълги години съм живял с объркани ценности.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.