ВМЕТКИ

Да управляваш пари не е никаква тайна. Въпрос на математика и известни познания за света. Мнозинството от хората с най-много пари не са нито изключително умни, нито притежават тайно познание, което е известно само на тях. Онова, което ги отличава са решенията, които взимат, и приоритетите, които ги водят.

Хората с много пари не се страхуват да бъркат и не се колебаят да взимат решения. Не треперят над всеки лев, но и не разхищават с лека ръка. Да си правят сметката не им коства усилия, защото им се отдава естествено. Пълно е с книги със съвети как да станеш като най-богатите, но факт е, че никой човек с много пари не е чел подобни книги преди да събере богатството си.

Ако изобщо има някаква “тайна” свързана с парите, тя е как да ги подчиниш на своето управление, а не да бъдеш управляван от тях. А на това може да се научи всеки. Но се оказва далеч по-трудно от уменията на големите борсови играчи. Затова са малцина онези богаташи, които запазват имота си за повече от едно поколение, а още по-малко онези, които остават негови владетели, а не подчинени.

Тайната на парите не се състои в това как да ги печеля, а в каква работа ги въвличам. Т. е. в това за какво живея.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.