ВМЕТКИ

Христос не е такъв комплексар, че да изпада в бяс при вида на всеки човек, който пет пари не дава за неговия рожден ден. Нито е така неуверен, че да се нуждае от непрестанното внимание на всеки, за да се чувства значим. А още по-малко се дразни на това, че някой не празнува рождението му „както трябва“. (В действителност, никой от нас не празнува Рождеството достатъчно подобаващо…)

Ако бебето Исус е имало нужда от универсално признание е щяло да се роди в императорския дворец в Рим, а не в бедния дом на едни обикновени витлеемци в разпердушинваната от векове Палестина. Ако Помазаникът Христос е търсел слава е щял да обикаля тогавашните „метрополиси“, а не да скита из прашните пътища на Галилея, Самария и Юдея. Ако въплътеният Бог се е притеснявал от обърканите разбирания на своите последователи, щял е да ги зареже след първите няколко месеца прекарани заедно.

Подходът на Христос е винаги въплътен – идва при теб когато най-малко го очакваш, общува непосредствено и впечатлява с автентичността си, а не с претенциите си.

Така че без значение кой как празнува тези дни и дали изобщо се интересува от първопричината за празника, рано или късно Христос ще дойде близо до теб и вероятно ще установиш, че е доста по-различен от онова, което си си представял/а. И ще разпознаеш в него копнежите си не с цената на своето обезличаване, а с радостта на откритието, че никоя добра мечта няма да остане „отвлечена“.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.