ВМЕТКИ

Вярата е риск. Да повярвам на някого означава да се облегна на него, а не на себе си. Да изпусна контрола. Да се поставя в положение на уязвимост. Предполага възможността да се окажа разочарован.

Противно на представите на Индиана Джоунс, вярата не е скок в тъмното. Не е хубаво да се доверявам на всеки срещнат. Обаче до никъде няма да стигна, ако никога не се доверявам на никого. Защото вярата е доверяване. Облягам се на някого, който ми е дал разумни основания да смятам, че няма да ме подведе. Затова и абсолютно доверие – за всичко, винаги и във всяко отношение – може да понесе само Богът. А ако имам доверие на него, бих могъл да се доверявам и на хора – да се разкривам такъв какъвто съм, да си позволявам да бъда уязвим, да рискувам.

Страхът от уязвимост, стремежът към постоянен контрол, бягството от показване на истинските чувства, ужасът от всяка несигурност обаче са все симптоми на липсата на вяра в Бога. Дълбоко в себе си не вярвам, че мога да разчитам на него. Та нали е оставил да страдам когато съм бил наранен? Какво ми гарантира, че няма да ми обърне гръб отново? Затова няма да бъда повече наивен. Няма да се доверявам на никого. И дори когато казвам, че “вярвам в Бога”, ще си имам едно наум и няма да изпускам живота си от контрол. Особено по отношение на житейските работи и въпроси, които имат толкова голямо значение за мен, а изглежда така малко интересуват него. На него ще оставя само “духовната” реалност, която така или иначе не се поддава на контрол.

Ето как всъщност съм невярващ християнин. В общността на християните сме много такива. Изповядваме догмите, защитаваме “ценностите”, отбраняваме се срещу “неверниците”, атакуваме “еретиците”, но имаме вяра единствено и само на себе си. И бихме се чувствали дълбоко некомфортно в присъствието на Иисус.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.