ВМЕТКИ

Ако искам даден проповедник/пастир да се развива като мислител, писател, учител и съветник, мога да инвестирам в него. Но не бива да бързам да му предлагам заплата на пълно работно време, защото може да се окаже, че така го обричам на безперспективна зависимост и тъжна посредственост. Трябва да съм сигурен, че не го изваждам от кариерната стълбица, така че да стане неконкурентноспособен и съответно зависим само от дарения. Освен това трябва да намеря начин финансовата подкрепа, която осигурявам, да бъде обвързана с конкретно качество на работа, т.е. да има ясно формулирани показатели, които да служат за мерило дали инвестицията е полезна и носи дивиденти.

Много по-лесно е да издържам един пастир/проповедник/богослов с пари, но далеч по-полезно би било да му помогна да развие своята кариера предприемчиво. Това е вариант на поговорката, че по-добре е да научиш човек сам да лови риба, отколкото да му я даваш наготово. Ако е вярно, че предприемчивостта не е талант „свише“ за малцина избрани, а възможност за всеки, то и един пастир/проповедник/богослов би следвало да планира своята кариера предприемчиво. В зависимост от своя контекст и набора от знания и умения, такъв човек може да продава услугите си като консултант, като преподавател на хонорар или (пълна или частична) заплата, да развие бизнес с платени online курсове, да пише книги и статии, и т.н. От това църквата и богословието само биха спечелили.


Тази публикация е част от рубриката „Вметки“. Това най-често са кратки публикации, в които препращам към други сайтове или материали, цитирам изказвания/откъси от творби, които са ми направили впечатление, или пък просто разсъждавам “на глас”. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.