КАТО СТАНА ДУМА…

През последната седмица из интернет пространството в средите на българските евангелски християни се разпространява следното ТРЕВОЖНО предупреждение:

> BULGARIAN
> =========
>
> >Zdraveite vsi4ki !
> >Za kraya na 2005 godina v America misliyat da
> nap raviat predstaviane
> na edin otvratitelen film ,v koito pokazvat Jesus i
> negovite uchenizi
> kato homosexualsti !
>
> Na praktika se predstavia kato teatralna postanovka
> pod imeto-Corpus
> ChristiTialoto na Hristos
>
> Tova e edna merzostna i podigravka s nashiyat
> Gospod,
> no nie mojem da
> napravim razlika.Imenno i za tova isprashtame tozi e
> mail na vsichki
> vas:
>
> Ako obichate bihte li pribavili imeto si nakraya na
> listata?Ako go
> napravite ochastvate v anketa koyato e sreshtu
> predstavianeto na tazi
> postanovka i na badeshtoyat film.Mogem da napravim
> opit vsi4ko tova da bade
> spryano v America. V Europa v niakoi chasti veche go
> eliminiraha,vsi4ko
> ot koeto imame nujda sa pove4e potvarjdenia -toest
> pove4e imena,ti
> mojesh da podkrepish nashiyat spisak.Pomni che Jesus
> kaza:Ako se otrechete
> ot men na zemiyata – To i az shte se otreka ot vas
> na
> nebeto pred Otza.
>
> Ako obichate nego preisprashtaite – a p rosto go
> kopiraite s (“ctrl C”)
> i go lepnete s (ctrl “V”) na novo-zapochnat mail-
> kato
> nai-vajnoto e da
> pribavite i vashite imenna otdolu na spisaka i posle
> go isprati na
> vsi4ki tvoi priyateli.Kogato v spisaka ima 500
> imena,to molim vi da go
> izpratite na Email : homasg@softhome.net i se
> zapochva
> nov spisak.Neka ne
> ostaviame(da ne pozvoliavame na vraga da pecheli
> teren
> – teritoria
> ),Prisaedinete se kam tozi protest ,Molim vi Ako sme
> edinni, -mojem da go
> postignem!- Blagodarim na vsi4ki!

Нарочно го предавам в автентичния му вид. Писмото съдържа също така текста на френски (изглежда изпращачите са решили, че френският вариант е “каноничен” и затова продължават да го копират) и дълъг списък от имена. Първоначално реших, че няма да обръщам внимание, но след като вече само за една седмица получих това писмо осем пъти, а сред имената в списъка забелязвам мнозина приятели и хора, които уважавам, сметнах за наложително да пиша отново.

“Отново”, защото такива писма получавам вече поне от 4-5 години. Вече поне два пъти съм отговарял, за да разпръсна заблудата, но явно без резултат. Да видим дали този път ще имам по-голям успех. Доколкото си спомням новото тази година (освен променената година) е преведеното на български език послание, което може би обяснява по-широкото разпространение.

Първо истината. Ако потърсите в Google за Jesus homosexual movie hoax (или каквато и да било друга комбинация на Исус с хомосексуализъм и филм), ще намерите множество страници, в които се описва началото на тази все още масово разпространяваща се заблуда. Накратко, точно такъв филм никога не е бил произвеждан, нито пък е известно да има планове за това. Ето някои интересни материали по темата.

About.com представя кратък обзор на интернет слуховете, които се ширят сред християните и разглежда по-подробно конкретната заблуда относно филма за Исус като хомосексуалист. Още през 1984 г. по пощата се разпространява петиция, в която се обявяват плановете да бъде произведен през същата година филм, в който Исус Христос е представен като хомосексуалист, а в ролята на Мария Магдалена ще играе френска проститутка. В същото писмо се споменава, че филмът е бил вече спрян в Европа. Дори тогава такъв филм не е бил в производство, но независимо от това подписката е обхванала приблизително един милион християни.

Оказва се обаче, че театрална постановка на име Corpus Christi, която представя Исус като хомосексуалист, наистина съществува. Името на сценариста е Терънс Макнали и премиерата ѝ е била през 1998 г. Не е известно да има планове за нейното филмиране. Можем само да предполагаме, че освен със скандалния елемент тя не е могла да се похвали с никакви особени достойнства. Разбира се още тогава е била посрещната с масов протест, както и с много преувеличени заблуди относно съдържанието й. Повече за това може да прочетете в горепосочената статия.

На сайта Snopes.com, който специализира във всякакви слухове и заблуди, може да прочетете повече подробности и документирана информация относно тази петиция. Според него първите следи за този слух отвеждат към далечната 1977 г.! Статията е изключително подробна и интересна.

Съвсем кратко представяне на този слух може да прочетете тук[1]Съответната страница вече не съществува. Бел. авт. от 27 октомври 2014 г.. Сайтът Truthminers.com[2]Сайтът вече не съществува. Бел. авт. от 27 октомври 2014 г. също споменава, че този слух се повтаря всяка година, а освен това добавя любопитна информация относно произхода му. Нещо повече, авторът обяснява, защо в Америка е невъзможно да бъде спрян даден филм и при какви условия има смисъл да се протестира. Вярно е, че първоначалните варианти на тази петиция не съдържаха адрес, до който да се изпраща. За сметка на това, посоченият в последната версия адрес (homasg@softhome.net) е невалиден, както сам се убедих преди малко!

Salon.com разглежда защо петициите по e-mail не могат да имат успех и предлага по-добри начини за “активни мероприятия” по интернет. В същия дух е и тази статия. Близо до акъла, но кой да мисли! Или може би мнозинството християни са толкова не наясно с това как функционират обществените институции, че са готови да повярват на всичко. Електоратът на християнската партия, хм…

А има смислени и резултатни начини да се протестира и привлече вниманието на широката общественост. Като статията от Мартин Карбовски във в. Новинар, например.

Пиша с болка, защото това е поредната проява на наивен и безсмислен активизъм. Простимо е някой едва прохождащ в интернет комуникациите младеж да се заблуди, но когато опитни църковни водачи слагат името си под подобна глупост, човек се чуди дали понякога не си взимат отпуск от използване на ума си. Фактът, че никой от изпращачите не се е замислил над това възможно ли е изобщо подобна подписка да има ефект, е многозначителен. Не знам доколко подобни подписки доказват, че “mojem da napravim razlika” (очевидно буквален и нескопосан превод от английския израз “make a change”), но така със сигурност няма да предизвикаме никаква промяна. По-добре е един християнин да върши работата си така добре, че гласът му/й да се чува в обществото, вместо да се губи ценно време в разпращане на заблудени писма и подписки, от които така или иначе няма никаква практическа полза!

Soli Deo Gloria.

П.П. Скоро след първоначалното публикуване на този текст под него се появиха два коментара, които може да прочетете тук.


Тази публикация е част от рубриката Като стана дума…, в която публикувам свои коментари по актуални въпроси. Повече за рубриките в сайта може да прочетете тук.

Бележки

Бележки
1 Съответната страница вече не съществува. Бел. авт. от 27 октомври 2014 г.
2 Сайтът вече не съществува. Бел. авт. от 27 октомври 2014 г.